Tiba-tiba teringat pulak masakan lontong.. Maklum la nak raya lagi beberapa je lagi kan.. Mencari menu jugak untuk di jadikan hidangan nanti.. Harap-harap menjadi menu ku ini nanti...hehehe. Jom tengok apa bahan yang di perlukan dan cara menyediakan.
Bahan-Bahan :
- 3 keping tauhu - digoreng dan di potong 4
- 2 keping tempe - di potong dadu dan di goreng
- 50 gram pucuk ( tauhu kering ) - dipotong dan di rendam hingga lembut
- 50 gram soo hoon - dipotong dan di rendam hingga lembut
- 4 tangkai kacang panjang di potong 2 cm
- 1 batang lobak merah - di potong mancis kasar
- 1/4 kobis bula - dihiris
- 1 biji kentang - didadu
- 1 liter santan cair
- 250ml santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 kiub ikan bilis
- 1 batang serai
Bahan Kisar
- 2 sudu besar udang kering
- 6 ulas bawang merah -kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 1 biji buah keras - kisar
- 1 inci kunyit hidup - kisar
- 1 inci halia - kisar
Kesemua bahan di atas di kisar sekali
Cara membuat lontong :
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang di kisar bersama dengan serai hingga harum
- Tambahkan santan cair dan kiub ikan bilis biarkan kuah hingga mendidih
- Masukkan sayur-sayur yang keras dahulu seperti kentang, lobak dan kacang. Biarkan ia empuk
- Tambahkan dengan santan pekat dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan bahan-bahan yang selebihnya satu persatu dan kacau hingga kuah masak sempurna.
- Sediakan dihidangkan dengan nasi impit, telur rebus dan sambal tumis
- Nak tambah lagi sedap di makan dengan rendang, ketupat dan kuah kacang.
- Boleh juga di makan bersama nasi
Mudah dan ringkas je kan.. Boleh jadikan menu hidangan untuk tetamu nanti..hihihi
saya suka makan lontong..
ReplyDelete