menu bar

Friday 3 October 2014

RESEPI LONTONG JOHOR


Tiba-tiba teringat pulak masakan lontong.. Maklum la nak raya lagi beberapa je lagi kan.. Mencari menu jugak untuk di jadikan hidangan nanti.. Harap-harap menjadi menu ku ini nanti...hehehe. Jom tengok apa bahan yang di perlukan dan cara menyediakan.

Bahan-Bahan :
  • 3 keping tauhu - digoreng dan di potong 4
  • 2 keping tempe - di potong dadu dan di goreng
  • 50 gram pucuk ( tauhu kering ) - dipotong dan di rendam hingga lembut
  • 50 gram soo hoon - dipotong dan di rendam hingga lembut
  • 4 tangkai kacang panjang di potong 2 cm
  • 1 batang lobak merah - di potong mancis kasar
  • 1/4 kobis bula - dihiris
  • 1 biji kentang - didadu
  • 1 liter santan cair
  • 250ml santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub ikan bilis
  • 1 batang serai 

Bahan Kisar
  • 2 sudu besar udang kering
  • 6 ulas bawang merah -kisar
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 1 biji buah keras - kisar
  • 1 inci kunyit hidup - kisar
  • 1 inci halia - kisar
Kesemua bahan di atas di kisar sekali


Cara membuat lontong :
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang di kisar bersama dengan serai hingga harum
  2. Tambahkan santan cair dan kiub ikan bilis biarkan kuah hingga mendidih
  3. Masukkan sayur-sayur yang keras dahulu seperti kentang, lobak dan kacang. Biarkan ia empuk
  4. Tambahkan dengan santan pekat dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya satu persatu dan kacau hingga kuah masak sempurna.
  6. Sediakan dihidangkan dengan nasi impit, telur rebus dan sambal tumis
  7. Nak tambah lagi sedap di makan dengan rendang, ketupat dan kuah kacang.
  8. Boleh juga di makan bersama nasi

Mudah dan ringkas je kan.. Boleh jadikan menu hidangan untuk tetamu nanti..hihihi

1 comment: