BAHAN- BAHAN
- 7-8 ekor udang besar / udang galah
- 4-5 ekor sotong ( di potong bulat )
- 1/4 batang lobak merah ( dihiris / di potong )
- Segengam bunga kobis ( di potong kecil )
- Sedikit putik jagung ( di hiris serong )
- 1 batang saleri ( di hiris serong )
- 2 helai daun limau perut
- 1 inci lengkuas
- 5 biji cili padi ( di ketuk )
- 1/2 biji bawang besar ( di hiris )
- 1 biji bawang merah
- 1 batang serai
- 1 biji tomato di belah 4
- 3 sudu besar perencah tomyam paste
- 3 biji limau kasturi
- Sedikit sos ikan
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- 1 jug air
CARA MEMBUATNYA
- Didihkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali udang, jus limau dan garam, gula serta serbuk perasa. Biar mendidih seketika.
- Masukkan udang dan sotong. Tambah garam, secukup rasa ( maggi ) dan gula.
- Akhir sekali masukkan tomato dan jus limau kasturi
- Biarkan seketika hingga masak
- Siap untuk dihidang
Selamat mencuba dan menjamu selera.. Saya memang suka makan tomyam.. Makanan kegemaran..
No comments:
Post a Comment