menu bar

Thursday 9 October 2014

RESEPI TOMYAM SEAFOOD

MENU TOMYAM SEAFOOD



BAHAN- BAHAN

  • 7-8 ekor udang besar / udang galah
  • 4-5 ekor sotong ( di potong bulat )
  • 1/4 batang lobak merah ( dihiris / di potong )
  • Segengam bunga kobis ( di potong kecil )
  • Sedikit putik jagung ( di hiris serong )
  • 1 batang saleri ( di hiris serong )
  • 2 helai daun limau perut
  • 1 inci lengkuas
  • 5 biji cili padi ( di ketuk )
  • 1/2 biji bawang besar ( di hiris )
  • 1 biji bawang merah 
  • 1 batang serai
  • 1 biji tomato di belah 4
  •  3 sudu besar perencah tomyam paste
  • 3 biji limau kasturi
  • Sedikit sos ikan
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • 1 jug air

CARA MEMBUATNYA
  • Didihkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali udang, jus limau dan garam, gula serta serbuk perasa. Biar mendidih seketika.
  • Masukkan udang dan sotong. Tambah garam, secukup rasa ( maggi ) dan gula. 
  • Akhir sekali masukkan tomato dan jus limau kasturi
  • Biarkan seketika hingga masak
  • Siap untuk dihidang

Selamat mencuba dan menjamu selera.. Saya memang suka makan tomyam.. Makanan kegemaran.. 

No comments:

Post a Comment