Mengurangkan risiko strok
- Bawang putih akan merangsang penghasilan nitrik oksida pada dinding saluran darah. Ini akan membantu untuk saluran untung mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
- Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan radikal bebas di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.
- Sejenis bahan Allicin yang terkandung didalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan anti bakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
- Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan anti inflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarhritis.
Mengandungi banyak iodin
- Kandungan iodin yang tinggi didalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiriod.
Membantu sistem pencernaan
- Bawang putih akan merembeskan gastric asid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
Sistem Imun
- Terdapat kajian yang mendapati bahawa pwngambilan bawang putih sebanyak 2-3 biji sehari selama 3 minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
Mengurangkan kolesterol dalam tubuh
- Kandungan Di-Sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung..
Didalam produk Shaklee ada jugak yang mengandungi bawang putih iaitu Garlic. Boleh baca info di sini GARLIC SHAKLEE...

No comments:
Post a Comment