menu bar

Saturday 6 September 2014

RESEPI PUDING KARAMEL




Bahan-bahan

  1. 400ml susu segar/susu cair
  2. 5 sudu besar gula halus
  3. 3 biji telur - pada suhu bilik
  4. 2 biji telur kuning pada suhu bilik
  5. 2-3 titik esen vanila

KARAMEL 
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

CARA-CARANYA
  1. Sediakan karamel - Masukkan gula dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak diatas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 lagi sudu air. Masak sehingga perang. Tuang dalam loyang ketepikan. 
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan ia berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sedikit demi sedikit susu kedalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang kedalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
  6. Bila dah masak jangan buka aluminium foil. Biarkan selama 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  7. Bila sejuk bolehlah di simpan di dalam peti ais.
  8. Boleh dihidang...

SELAMAT MENCUBA UNTUK DIRI SAYA DAN PEMBACA BLOG SAYA.....

No comments:

Post a Comment