Bahan-bahan
- 400ml susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur - pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning pada suhu bilik
- 2-3 titik esen vanila
KARAMEL
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
CARA-CARANYA
- Sediakan karamel - Masukkan gula dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak diatas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 lagi sudu air. Masak sehingga perang. Tuang dalam loyang ketepikan.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan ia berbuih.
- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sedikit demi sedikit susu kedalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang kedalam loyang yang ada karamel tadi.
- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
- Bila dah masak jangan buka aluminium foil. Biarkan selama 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
- Bila sejuk bolehlah di simpan di dalam peti ais.
- Boleh dihidang...
SELAMAT MENCUBA UNTUK DIRI SAYA DAN PEMBACA BLOG SAYA.....
No comments:
Post a Comment