menu bar

Wednesday 3 September 2014

RESEPI SPAGETI BOLOGNIS





Bahan-bahannya
  • 200gram spageti direbus
  • 100gram daging cincang
  • 1 tin cendawan butang dicincang
  • 1 biji lobak merah dipotong dadu
  • 2 biji putik jagung potong kecil
  • 4 biji tomato dipotong dadu
  • 2 biji bawang besar di potong dadu
  • 1 ulas bawang putih di cincang halus
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 4 sudu makan cili kasar
  • 250 gram sos tomato dan 125ml air
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • sedikit herba oregano dan parsli

Cara-cara menyediakannya
  1. Rebus spageti hingga lembut bersama sedikit minyak dan garam. Tos dan ketepikan.
  2. Kuahnya pulak, panaskan minyak dan tumiskan bawang besar bersama bawang putih hingga berbau wangi
  3. Kemudian masukkan cili kasar dan biarkan hingga naik minyaknya.
  4. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
  5. Kemudian masukkan pula sos tomato bersama kesemua sayuran disertakan dengan sedikit air, garam, dan juga lada hitam.
  6. Biarkan masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyaknya
  7. Apabila pekat angkat dan hidangkan bersama spageti yang siap direbus


SELAMAT MENCUBA........


No comments:

Post a Comment