menu bar

Tuesday 2 September 2014

RESEPI PUDING LAYER PANDAN

Assalamualaikum


Sebelum ni saya tidak pernah lagi kongsi entry bab-bab resepi ni.. Alhamdulillah kali ini saya nak kongsikan resepi PUDING LAYER PANDAN.. Sekali makan terasa nak lagi dan lagi..hihihi.. Memang sedap sangat.. Yang boleh saya rasa pun kawan yang beli bagi.. Saya pulak jenis yang jarang suka pada puding-puding ni.. Tapi sekali terkena puding ni memang terus suka sangat.. Mana yang dah pernah rasa mesti tau kan sesedap mana.. Sempat jugak mencari resepi puding pandan layer ni... Insyaallah lepas ni nak cuba buat pulak.. Tengok dari cara-caranya macam senang je..




Bahan-bahannya :
  • 5 biji telur gred A
  • 160 gram gula
  • 125 gram tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 75 gram minyak jagung
  • 15 gram ovallate
  • 1 sudu kecil paste pandan
  • 2 sudu besar susu segar / cair

Bahan-bahan kastard
  • 1050 gram santan ( 200ml santan + air )
  • 225 gram gula
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 1 sudu kecil paste pandan 
  • 100 gram tepung Hoen Kwee ( warna hijau )
  • 75ml jus pandan ( kisar 4 daun pandan dengan 75ml air dan tapis )
  • secubit garam

Untuk kek pulak :

  • Satukan telur, ovallate, gula, dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu dan gaul hingga rata.
  • Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran ( 8*8*3) inci yang telah di sapu dan mentegadan alaskan pada dasarnya dengan kertas. Sapukan jugak permukaan kertas dengan mentega.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek tadi dari oven dan sejukkan.
  • Kecilkan sedikit kek dengan cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi bentuk yang anda suka (7*7)inci. Kemudian potong secara horizontol menjadi 3 keping dengan pisau bergerigi.

Untuk Kastard :
  • Satukan semua bahan-bahan untuk kastard dalam bekas tahan panas.. Masak di atas air mendidih , kacau sehingga pekat dan berkilat.  Matikan api & biar suam sedikit sebelum dilapis dengan kek.

Untuk membuat lapisan kek pandan :
  • Gunakan tin berukuran 8*8*3 inci. Tuangkan 1/3 adunan kastard ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian letakkan satu lapis kek ke atas kastard tadi dan ditekan sedikit.
  • Tuang lagi 1/3 kastard di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi ruang yang kosong di sekeling loyang. Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek. Isi ruang kek dengan lebihan kastard.
  • Kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
  • Bahagian yang berkastard itu di atas dan kek di bawah..
  • Bila dah cukup sejam di dalam peti dah boleh keluarkan untuk dipotong seterusnya dihidangkan.


TADAA SIAP SUDAH 



credit : azie kitchen


IsyaAllah semoga usaha ku menjadi hendak buat  puding layer pandan..yeehaa.


No comments:

Post a Comment