menu bar

Friday 19 September 2014

RESEPI NASI TOMATO



BAHAN-BAHAN
  • 4 cawan beras ( dibersihkan dan ditoskan )
  • 190 gram minyak sapi 
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar di cincang
  • 160g tomato puree 
  • 1.8 liter air rebusan yang cair 
  • bahan untuk dikisar adalah 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara membuatnya
  • Cairkan minyak sapi di atas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit..
  • Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu. 
  • Kecilkan api dan tuangkan puri tomato. Biarkan mendidih perlahan-lahan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
  • Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa. Biarkan cecair meresap ke dalam beras sebentar. 
  • Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak. Masukkan daun sedari dan bawang goreng.
  • Siap dihidang untuk menjamu selera..


No comments:

Post a Comment