BAHAN-BAHAN
- 4 cawan beras ( dibersihkan dan ditoskan )
- 190 gram minyak sapi
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1/2 bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 cm kulit kayu manis
- 1 biji bawang besar di cincang
- 160g tomato puree
- 1.8 liter air rebusan yang cair
- bahan untuk dikisar adalah 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia
Cara-cara membuatnya
- Cairkan minyak sapi di atas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit..
- Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
- Kecilkan api dan tuangkan puri tomato. Biarkan mendidih perlahan-lahan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
- Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa. Biarkan cecair meresap ke dalam beras sebentar.
- Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak. Masukkan daun sedari dan bawang goreng.
- Siap dihidang untuk menjamu selera..
No comments:
Post a Comment