BAHAN-BAHAN
- 1biji bawang besar ( dihiris )
- 1/2 inci halia ( dihiris )
- 3 cawan beras basmathi
- 1 paket perencah nasi daging ( boleh digantikan dengan rempah kurma )
- 250 gram daging batang pisang. Bunga lawang dan kulit kayu manis.
- Air rebusan daging secukupnya mengikut jumlah sukatan beras.
CARA MEMBUATNYA
- Rebus daging sehingga empuk dan asingkan air rebusan dan daging. Air rebusan juga dibuang kerana akan untuk memasak nasi daging nanti.
- Basuh beras sehingga bersih dan rendamkan selama 10 minitdan kemudian toskan.
- Bancuh perencah nasi daging dengan sedikit air sehingga menjadi pes.
- Dalam periuk, panaskan 8 sudu makan minyak masak.Kemudian tumiskan hirisan bawang besar diikuti bunga lawang dan kulit kayu manis serta halia. Kemudian tumiskan sekali perencah yang telah dibancuh tadi sehingga naik bau.
- Selepas itu, pindahkan air rebusan daging dan kacau sebati dan tunggu sehingga mendidih
- Selepas mendidih, pindahkan kesemua bahan-bahan tadi masuk kedalam rice cooker. Kemudian masukkan beras dan juga daging , kacau sekejap kemudian masak nasi seperti biasa.
- Apabila nasi sudah masak, biarkan selama 15 minit. Kemudian dengan menggunakan garfu untuk gemburkan nasi. Tujuannya supaya nasi peroi dengan elok.
- Untuk hidangan, taburkan bawang goreng dan juga daun sup dan daun bawang.
AIR ASAM
- * 2 biji cili besardipotong
- * 10-15 biji cili padi dipotong
- * 1/2 cawan air asam jawa
- * 1 inci belancan
- * garam dan gula secukup rasa
- 2 biji tomato ( dipotong dadu )
- 1 biji bawang besar ( dihiris nipis )
- 1 sudu makan kerisik
CARA MEMBUATNYA
- Semua bahan yang bertanda * dikisar sehingga sebati
- Didalam mangkuk , satukan bahan yang dikisar bersama-sama dengan tomato, bawang dan juga kerisik.
- Kacau sehingga sebati dan siapkan untuk di hidang
SELAMAT MENCUBA.....
No comments:
Post a Comment