menu bar

Wednesday 17 September 2014

RESEPI CHEESE TART



BAHAN 1

  • 170g butter / majerin 
  • 50g gula aising
  • 1 biji telur gred C
  • 290g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Acuan tart

Caranya

Pukul butter bersama gula aising hingga sebati dengan menggunakan senduk kayu atau spatula ( jangan pukul terlalu lama ). Masukkan telur dan esen vanila pukul lagi sehingga sebati, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit pukul dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Kelembutan doh bergantung pada kuantiti  tepung. Jika inginkan kulit tart menjad lebih baik masukkan doh kedalam plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman.

Untuk membuat crust, ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart kemudian cucuk dengan garfu sebelum di bakar. Bakar pada suhu 170C selama 20-25 minit hingga keperangan.


BAHAN 2
  • 250g cream cheese
  • 50gram gula halus / kastor
  • 1 biji telur Gred B
  • 1/2 sudu kecil esen vanila / perahan lemon

Cara membuatnya

Keluarkan cheese cream 20-30 minit sebelum di gunakan. Jangan biarkan hingga mencapai suhu bilik. Putar cream cheese dengan gula hingga berkrim masukkan telur dan esen vanila putar lagi hingga sebati. Masukkan  filling ke dalam kulit tart lebih senang jika menggunakan piping bag kemudian dengan kaedah sama picitkan cream cheese hingga memenuhi kulit tart. Kemudian boleh lah corakkannya dengan menggunakan pengcukil gigi.. Bakar pada suhu 170C selama 5 minit. Sentuh dengan jari jika cream cheese tidak melekat bermakna telah masak jika tidak, tambah seminit lagi. ( 1 adunan boleh dapat sebanyak 54 biji crust tetapi bergantung pada size acuan dan ketebalan crust. ). Setelah masak, masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk untuk ketahanan yang lebih lama..

No comments:

Post a Comment